Αχιλλεας Παπαπαυλιδης & Θεοδωρα Παπαπαυλιδου

Εντρόπιο, Εκτρόπιο

Τι Ειναι το Εντρόπιο, Εκτρόπιο?

Το εντρόπιο, είναι μια πάθηση των βλεφάρων στην οποία, το χείλος του κάτω βλεφάρου γυρίζει προς τα μέσα. Είναι δηλαδή το αντίθετο απο το εκτρόπιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή τριβή των βλεφαρίδων στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού.

Το εντρόπιο διακρίνεται σε γεροντικό, σπαστικό και ουλώδες, με συνηθέστερο το πρώτο, το οποίο παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων.

Το εντρόπιο πρέπει να διαχωριστεί από την τριχίαση, στην οποία παρατηρείται στροφή των βλεφαρίδων προς τον βολβό του οφθαλμού χωρίς όμως να αλλάζει ανατομική θέση των βλεφάρων.

Ποια είναι τα αίτια του εντρόπιου?

Η πιο κοινή αιτία του εντρόπιου είναι η χαλάρωση των ιστών που υποστηρίζουν το κάτω βλέφαρο, λόγω ηλικακής εκφύλισης. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες εντρόπιου περιλαμβάνουν προηγούμενο τραύμα, χημικά εγκαύματα, και φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότα στις εσωτερικές πτυχές των βλεφάρων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εντρόπιου?

Η συνεχής τριβή των βλεφαρίδων ενάντια στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα, μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συχνά συμπτώματα ενός εντροπίου και περιλαμβάνουν:

Είναι το εντρόπιο επικίνδυνο για τον οφθαλμό και την όραση?

Ναι, αν το εντρόπιο δεν διορθωθεί υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για οφθαλμικές μολύνσεις, εκδορές και έλκη κερατοειδούς. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να διορθωθεί το εντρόπιο πριν οι επιπλοκές αυτές προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει και καταρράκτη, κρίνεται σκόπιμο να διορθωθεί πρώτα το εντρόπιο και μετά να ακολουθήσει η επέμβαση του καταρράκτη. Είναι σημαντικό να μας επισκεφθείτε για διάγνωση και συμβουλές σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας.

Γιατί να μας επιλέξετε

Έχουμε πλούσιες γνώσεις και εμπειρία στον τομέα μας ως χειρούργοι οφθαλμίατροι
Διαθέτουμε πολυετή εμπειρία και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις του κλάδου.
Μπορείτε να μας εμπιστεύεστε για να σας παρέχουμε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες και καθοδήγηση.

Μην περιμένετε
Kλείστε ένα ραντεβού σήμερα