Αχιλλεας Παπαπαυλιδης & Θεοδωρα Παπαπαυλιδου

Ωχρά Κηλίδα

Τι Ειναι η Ωχρά κηλίδα?

Η ωχρά κηλίδα είναι ένα πολύ μικρό τμήμα στο κέντρο του αμφιβληστροειδή, που περιέχει μεγάλο αριθμό φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και με το οποίο βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια και να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου.. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό ερέθισμα το οποίο ο εγκέφαλός μας μπορεί και αντιλαμβάνεται σαν εικόνα.

ια καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, την οδήγηση, ακόμα και για την αναγνώριση προσώπων, είναι υπεύθυνη η ωχρά κηλίδα.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση του οφθαλμού που επηρεάζει όλο και περισσότερους ασθενείς παγκοσμίως. Η νόσος αφορά στην ωχρά κηλίδα του οφθαλμού, την περιοχή του οφθαλμού που είναι υπεύθυνη για την κεντρική και υψηλής ευκρίνειας όραση.

Παρόλο που σπάνια καταλήγει σε πλήρη τύφλωση, περιορίζει την όραση του ασθενούς μόνο στο περιφερικό οπτικό πεδίο, ενώ στο κέντρο ο ασθενής βλέπει μαύρες οπές ή πολύ αμυδρές εικόνες. Επίσης μπορεί να υπάρξουν διαταραχές στην αντίληψη των χρωμάτων.

Υπάρχουν 2 μορφές της Ηλικιακής Εκφύλισης της ωχράς: Η ξηρή και η υγρή μορφή. Αν και η αιτιολογία της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου τους οποίους μπορείτε να λάβετε υπόψη.

Αυτοί είναι το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση και η ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτό μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας για προληπτικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει πρώιμα σημεία της νόσου.

Οι θεραπείες χορηγούνται με την μορφή ενέσεων στο μάτι. Οι ενέσεις αυτές δεν είναι εφ΄ άπαξ θεραπείες, αλλά επαναλαμβάνονται ανάλογα με την πορεία της νόσου. Είναι σημαντικό να μας επισκεφθείτε για διάγνωση και συμβουλές σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας.

Γιατί να μας επιλέξετε

Έχουμε πλούσιες γνώσεις και εμπειρία στον τομέα μας ως χειρούργοι οφθαλμίατροι
Διαθέτουμε πολυετή εμπειρία και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις του κλάδου.
Μπορείτε να μας εμπιστεύεστε για να σας παρέχουμε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες και καθοδήγηση.

Μην περιμένετε
Kλείστε ένα ραντεβού σήμερα