Αχιλλεας Παπαπαυλιδης & Θεοδωρα Παπαπαυλιδου

Πτερύγιο, Χαλάζιο

Τι Ειναι το Πτερύγιο, Χαλάζιο?

Το οφθαλμολογικό χαλάζιο είναι μια κατάσταση στην οποία σχηματίζονται μικροσκοπικά κόκκαλα πάγου μέσα στον οφθαλμό. Το χαλάζι προκαλείται από έναν ισχυρότατο χτύπο στο μάτι, καθώς και από έναν ισχυρό κρύο άνεμο. Οι συμπτώματα του οφθαλμολογικού χαλαζίου περιλαμβάνουν πόνο, κοκκαλιάζοντα, κνησμό, ερυθρότητα και αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Το πτερύγιο είναι ένας παθολογικός ιστός σχήματος πτερυγίου επί του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς χιτώνα, ο οποίος είναι το διαφανές παράθυρο στο μπροστινό μέρος του οφθαλμού. (βλ. εικόνα) Εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους που έχουν ζήσει σε θερμό, σκονισμένο περιβάλλον ή έχουν εργαστεί σε εξωτερικούς χώρους για πολλά χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ξηρότητα του οφθαλμού. Δεν είναι ένας καρκίνος, αλλά μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Στα πρώτα στάδια, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ενόχληση και το μάτι να φαίνεται λίγο κόκκινο, αλλά η όραση είναι ανεπηρέαστη. Ωστόσο, εάν το πτερύγιο μεγαλώσει πολύ, μπορεί να θολώνει την όραση, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.

Η χειρουργική επέμβαση για το πτερύγιο γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Το μάτι αναισθητοποιείται με σταγόνες και μια μικρή ένεση. Γίνεται απόξεση του πτερυγίου από τον κερατοειδή και τον σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού). Ένα κομμάτι του επιπεφυκότα κάτω από το άνω βλέφαρο αφαιρείται και μεταμοσχεύεται επάνω στον γυμνό σκληρό χιτώνα, ενώ ο κερατοειδής χιτώνας αφήνεται να επουλωθεί από μόνος του. Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα, αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από 2 εβδομάδες. Ο οφθαλμός θα πρέπει να καλύπτεται με ένα οφθαλμικό κάλυμμα για τις πρώτες 24 ώρες. Είναι σημαντικό να μας επισκεφθείτε για διάγνωση και συμβουλές σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας.

Γιατί να μας επιλέξετε

Έχουμε πλούσιες γνώσεις και εμπειρία στον τομέα μας ως χειρούργοι οφθαλμίατροι
Διαθέτουμε πολυετή εμπειρία και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις του κλάδου.
Μπορείτε να μας εμπιστεύεστε για να σας παρέχουμε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες και καθοδήγηση.

Μην περιμένετε
Kλείστε ένα ραντεβού σήμερα